sobota, 8 marca 2025

Babka ziemniaczana

 

Bardzo lubię babkę ziemniaczaną. Zawsze robię większą blaszkę, aby część zamrozić. Z poniższych składników wychodzi dużo porcji, na kilkanaście osób. 

Składniki:

2 kg ziemniaków

1 cebula

3 jajka

5 łyżek mąki pszennej 

1 łyżeczka soli

1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

1 łyżka oleju do posmarowania blaszki


Ziemniaki oraz cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać pozostałe składniki,  masę dokładnie wymieszać. 

Blaszkę posmarować olejem, przełożyć do niej masę ziemniaczaną, piec w temperaturze 180 stopni przez około 90 minut.

6 komentarzy:

  1. Powiem szczerze, że nigdy nie jadłam, ale bardzo chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania :) Do masy można też dodać pokrojoną kiełbasę lub boczek.

      Usuń
  2. Bardzo lubimy. Nie dodaję mąki tylko kaszę gryczaną i często boczek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może spróbuję następnym razem dodać kaszy, tylko jaka ilość?

      Usuń