niedziela, 25 lutego 2018

Babka kukurydziana

Babki wszelakie to doskonały pomysł na coś słodkiego do kawy/herbaty.
Ciasto kukurydziane z nutą pomarańczy robi się błyskawicznie.

Składniki:
3 szkl. mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
1,2 szkl. cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
4/5 szkl. oleju
6 pomarańczy
ewentualnie polewa czekoladowa i wiórki kokosowe na wierzch ciasta
Żółtka utrzeć z cukrami. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie utrzeć mikserem. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w temperaturze ok 180 stopni. Ustawienia piekarnika góra i dół.
Po ostudzeniu można polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub czym kto lubi. 



14 komentarzy:

  1. wygląda smacznie, uwielbiam babki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisałam przepis i czekam na kolejne, też w miarę proste i szybkie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie większość przepisów prostych i szybkich :)

      Usuń
  3. Wygląda wspaniale :) Gotuję każdego dnia i jest pysznie ale do ciast nie mam talentu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka cytrynowa to świetny deser. Nie jestem tylko przekonana do mąki kukurydzianej, która daje suche ciasto. Dodaję jej jakąś część. Ale to moje doświadczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście ciasto jest suche. Często daję do środka skórki kandyzowane, a na wierzch polewę czekoladową.

      Usuń
  5. Chodzi za mną babka od jakiegos czasu, ale jakoś nie mogę się zebrać by upiec. Dzięki za inspirację i motywację

    OdpowiedzUsuń
  6. Do Wielkanocy jeszcze trochę, ale myślę, że to będzie idealny przepis na ten okres.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też planuję upiec z dodatkiem rodzynek i pomarańczowej skórki kandyzowane.

      Usuń