Babki wszelakie to doskonały pomysł na coś słodkiego do kawy/herbaty.
Ciasto kukurydziane z nutą pomarańczy robi się błyskawicznie.
Składniki:
3 szkl. mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
1,2 szkl. cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
4/5 szkl. oleju
6 pomarańczy
ewentualnie polewa czekoladowa i wiórki kokosowe na wierzch ciasta
Żółtka utrzeć z cukrami. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie utrzeć mikserem. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w temperaturze ok 180 stopni. Ustawienia piekarnika góra i dół.
Po ostudzeniu można polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub czym kto lubi.
wygląda smacznie, uwielbiam babki.
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować przepis :)
UsuńZapisałam przepis i czekam na kolejne, też w miarę proste i szybkie ;)
OdpowiedzUsuńU mnie większość przepisów prostych i szybkich :)
UsuńCudowna babeczka kochana :-)
OdpowiedzUsuńw sam raz na święta:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :) Gotuję każdego dnia i jest pysznie ale do ciast nie mam talentu.
OdpowiedzUsuńJa też wolę gotować niż piec :)
UsuńBabka cytrynowa to świetny deser. Nie jestem tylko przekonana do mąki kukurydzianej, która daje suche ciasto. Dodaję jej jakąś część. Ale to moje doświadczenia.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ciasto jest suche. Często daję do środka skórki kandyzowane, a na wierzch polewę czekoladową.
UsuńChodzi za mną babka od jakiegos czasu, ale jakoś nie mogę się zebrać by upiec. Dzięki za inspirację i motywację
OdpowiedzUsuńPolecam, z herbatą lub kawą smakuje znakomicie.
UsuńDo Wielkanocy jeszcze trochę, ale myślę, że to będzie idealny przepis na ten okres.
OdpowiedzUsuńTeż planuję upiec z dodatkiem rodzynek i pomarańczowej skórki kandyzowane.
Usuń