piątek, 10 stycznia 2025

Cynamonki

 Pyszne, aromatyczne bułeczki, coś jak szwedzkie cynamonowe wypieki :)



Składniki:

1 łyżka nasion kardamonu lub sproszkowanej przyprawy,

pół litra mleka,

40 g świeżych drożdży,

100 g miękkiego masła,

100 g cukru,

szczypta soli,

2 jajka,


700 - 750 g mąki.


Nadzienie:

2/3 kostki masła,

80 g brązowego cukru,

2 łyżki cynamonu.

Drożdże rozetrzeć lekko z cukrem. Mleko podgrzać, aby było ciepłe, a nie gorące. Wlać do drożdży i cukru, wymieszać, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. 

Do mleka i drożdży dosypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli, rozgnieciony kardamon i jajka. Wszystko razem zagnieść. Na końcu dodać miękkie masło i dokładnie wszystko wyrobić. Ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie zbić lekko, żeby ciasto odgazowało i ponownie przykryć na pół godziny. Po drugim wyrastaniu ciasto podzielić na dwie lub trzy części (w zależności od wielkości blachy).
Jedną część rozwałkować na prostokąt, pozostałe części pozostawić pod przykryciem.

Rozwałkowany prostokąt posmarować obficie stopionym i przestudzonym masłem. Po wierzchu posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto zwinąć w wałek wzdłuż szerszego boku. Kroić na dwucentymetrowej grubości krążki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 minut, przesmarować stopionym masłem i piec w temperaturze 180 stopni przez około 17-18 minut. 


Przepis jest świetny, bułeczki smakują wybornie. Polecam :)

10 komentarzy:

  1. Aż zapachniało mi cynamonem! Do tego kubek mleka i jestem w niebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam zrobić, w całym domu pachnie wyjątkowo.

      Usuń
  2. Moja mama ostatnio takie zrobiła i wyszły genialne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może następnym razem Ty zrobisz? :)

      Usuń
    2. Ja jestem bardzo kiepska w gotowaniu (i pieczeniu), zostawiam to mężowi. :)

      Usuń
    3. W takim razie polecam mężowi wykorzystanie przepisu.

      Usuń
  3. Deserek spopularyzowany przez znaną sieciówkę jest lubiany i chętnie kupowany. Warto zrobić je samemu. Gosia B

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe są zdecydowanie lepsze. Dla mnie w sieciówce są zbyt słodkie i w dodatku posypane grubym cukrem.

      Usuń
  4. Nie próbowałam jeszcze takich cynamonek :)
    Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń