Mój ulubiony :)
0.5 kg mąki
120 g masła
200 g miodu
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
0.5 łyżeczki kardamonu
0.5 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka sody
Masło, miód, cukier i przyprawy umieścić w garnuszku i podgrzać do rozpuszczenia składników.
Mąkę przesiać do miski, dodać sodę, jajko i przestudzoną masę z garnuszka. Zagnieść ciasto i umieść na 1-2 godziny w lodówce. Po tym czasie podzielić na trzy części, rozwałkowywać i wykrawać pierniki.
Piec ok. 8 minut w temperaturze 170 stopni.
Prosty przepis. Czy pierniki muszą leżakować, czy od razu są do jedzenia?
OdpowiedzUsuńRobię zwykle z dwóch porcji, część jemy, część leżakuje.
UsuńBardzo lubię takie pierniki, dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńPolecam, to najprostszy sposób na pierniki, są w dodatku bardzo aromatyczne.
UsuńJa nie jestem fanką pierników, ale córka je kocha, więc nie mam wyboru. Jest pieczenie 😁
OdpowiedzUsuńCieszę się i mam nadzieję, że smakowały.
UsuńProste i sprawdzone - warto przepis wykorzystać.
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania, najprostszy sposób, jaki znam, a pierniki aromatyczne i miękkie.
Usuń