wtorek, 10 grudnia 2024

Pierniki



 

Dzisiaj proponuję naprostszy przepis na pierniki.
Mój ulubiony :)

0.5 kg mąki 
120 g masła 
200 g miodu
3 łyżki cukru pudru 
1 jajko
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu 
0.5 łyżeczki kardamonu
0.5 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka sody

Masło, miód, cukier i przyprawy umieścić w garnuszku i podgrzać do rozpuszczenia składników. 
Mąkę przesiać do miski, dodać sodę, jajko i przestudzoną masę z garnuszka. Zagnieść ciasto i umieść na 1-2 godziny w lodówce. Po tym czasie podzielić na trzy części, rozwałkowywać i wykrawać pierniki.
Piec ok. 8 minut w temperaturze 170 stopni.






8 komentarzy:

  1. Prosty przepis. Czy pierniki muszą leżakować, czy od razu są do jedzenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię zwykle z dwóch porcji, część jemy, część leżakuje.

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie pierniki, dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, to najprostszy sposób na pierniki, są w dodatku bardzo aromatyczne.

      Usuń
  3. Ja nie jestem fanką pierników, ale córka je kocha, więc nie mam wyboru. Jest pieczenie 😁

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste i sprawdzone - warto przepis wykorzystać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania, najprostszy sposób, jaki znam, a pierniki aromatyczne i miękkie.

      Usuń