czwartek, 26 grudnia 2024

Domowe sushi

 

Gdy mam ochotę na przekąskę, która jest lekka i zdrowa, przygotowuję sushi. Moja rodzina bardzo je lubi :)


Składniki:

4 płaty alg nori

150g. ryżu

8 paluszków krabowych

awokado

kawałek pora

sok z cytryny, sos sojowy, wasabi

Ryż ugotować, wymieszać z łyżką soku z cytryny i łyżką sosu sojowego. Por i awokado pokroić na cząstki. Płaty nori smarować ryżem, układać awokado, paluszki krabowe i kawałki pora. Zwijać, kroić na plastry. Podawać z sosem sojowym.


Czasem robię z wędzonym łososiem, tuńczykiem z puszki, serkiem śmietankowym, świeżą papryką.



Przygotowujecie domowe sushi?

Jakie dodatki wykorzystujecie?




4 komentarze:

  1. Przyznam ze nigdy nie przygotowywałam domowego sushi. CZasem zdarza mi się kupować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj zrobić. Wolę domowe od kupnego.

      Usuń
  2. Bardzo lubimy domowe sushi, można je przygotować z różnymi dodatkami

    OdpowiedzUsuń