Domowe pieczywo smakuje znakomicie. Nie trzeba o tym nikogo przekonywać.
Ostatnio korzystam z jednego przepisu, który dostałam od ciotecznego brata.
Polubiliśmy ten smak i czasem nieco modyfikujemy dodatki np. doskonale się sprawdzają orzechy włoskie i żurawina.
Składniki na długą ok. 30 cm keksówkę:
0,5 kg mąki
opakowanie suchych drożdży 7 g
3 łyżki siemienia lnianego (ziarna)
4 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki białego sezamu
3/4 łyżki cukru
3/4 łyżki soli
3 łyżki oleju rzepakowego
0,5 L. letniej przegotowanej wodyWykonanie:
Łączymy w dużej misce wszystkie suche skladniki, dodajemy wodę i olej, dalej mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Odstawiamy na 30 minut, po czym ponownie mieszamy i odstawiamy na kolejne 20 - 30 minut. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 210 stopniach ok. 60 minut. U mnie piekarnik z funkcją góra - dół.
Zawsze mi brakowało dobrego, sprawdzonego przepisu na domowy chleb. A ten wygląda smakowicie, więc trzeba wypróbować ten przepis. Pięknych świąt życzę...
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a jest pyszny.
UsuńNa taki chleb skuszę się z prawdziwą przyjemnością.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam i mam nadzieję, że będzie smakował :)
UsuńRobię bardzo podobny chleb z ziarnami, uwielbiam takie wypieki. Co domowe, to najlepsze :) Muszę spróbować dodać orzechy włoskie, o których wspominasz, to może być ciekawe!
OdpowiedzUsuńDodanie orzechów okazało się strzałem w dziesiątkę. Polecam :)
UsuńHej Margarytko. Gdzie byłaś z tym przepisem całe moje zycie 💕🌹💖💋😘😍 "Gałka"
OdpowiedzUsuńCzekałam na właściwy moment 😜Dziękuję 🌸🌸🌸
UsuńChlebek, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Polecam ten prosty przepis :)
Usuń