piątek, 15 lutego 2019
Chałki domowe
Z racji tego, że domowe chałki są o niebo lepsze od sklepowych, robię je co najmniej dwa razy w miesiącu.
Przepis jest prosty, wychodzi z niego cała blacha bułek (ta, która jest w wyposażeniu piekarnika).
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
3 jajka
6 łyżek cukru
100 g. masła
150 ml mleka
pół kostki drożdży
Masło rozpuścić i ostudzić. Drożdże utrzeć z cukrem, zalać ciepłym mlekiem i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać dwa całe jajka i jedno żółtko (białko odłożyć do posmarowania bułek). Przełożyć wyrośnięte drożdże, przestudzone masło i wyrabiać 15 minut aż ciasto stanie się lśniące. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę, po czym formować chałki, posmarować białkiem i posypać makiem lub ziarnami chia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Piec 18-19 minut w temp. 180 °C z ustawieniem piekarnika na funkcję góra/dół.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Smak dzieciństwa. Uwielbiam chałkę. Muszę tylko kupić drożdże i zabieram się do pracy .
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis, jest bardzo prosty, a bułeczki smaczne :)
UsuńUwielbiam, najlepsze jeszcze ciepłe z szklanką mleka
OdpowiedzUsuńO tak, ale jest też patent na odświeżenie nawet po dwóch dniach - na pół minuty do mikrofalówki i smakują prawie jak wyjęte z piekarnika ;)
UsuńWyglądają cudownie! My planujemy drożdżówki z serem.
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe bułki z serem :)
UsuńOoo jaaacie! Podziwiam Cię za takie wypieki!
OdpowiedzUsuńNie ma co podziwiać. Trzeba spróbować zrobić :)
UsuńMniam, wyglądają smakowicie :) idealne na słodkie śniadanko
OdpowiedzUsuńMasz rację. Na śniadanie sprawdzają się idealnie :)
UsuńUwielbiam zjeść taka chałkę z kubkiem kakao albo mleka!
OdpowiedzUsuńNa dobry początek dnia lub podwieczorek :)
Usuńsame smakowitości
OdpowiedzUsuńświetny przepis, musze go wykorzystać
OdpowiedzUsuńnajlepsze :D
OdpowiedzUsuńIle pyszności wyszło :D
OdpowiedzUsuńW końcu wiem jak w domu zrobić chałkę :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńuwielbiam chałkę;)
OdpowiedzUsuńmusi wspaniale pachnieć jak sie pieką <3
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam chałki, ale domowe pieczywo nie ma sobie równych :)
OdpowiedzUsuńAlez apetyczne!
OdpowiedzUsuńnajlepsza z kruszonką :d
OdpowiedzUsuńDomowa chałka to jest to :)
OdpowiedzUsuńmusze spróbowac- chałki uwielbiam, a sam nigdy nie mialam odwagi jej zrobic!
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałki!
OdpowiedzUsuńChałka z dżemikiem... ale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze! :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności! Muszę zrobić w sobotę :)
OdpowiedzUsuńo proszę :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze domowe mniam :)
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńwyśmienicie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuję. Smakują też niczego sobie ;)
UsuńMamusia robiła :D
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie <3
OdpowiedzUsuńale pusznie wyglądają! Miam :D
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu sama zrobić :)
OdpowiedzUsuńJakie cudowne. Uwielbiam domowe wypieki 😃
OdpowiedzUsuńDomowe jedzenie jest najlepsze.
UsuńOj dawno nie jadlam
OdpowiedzUsuńLubię chałkę. Najbardziej z dżemem albo nutellą ;)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa, Pamiętam jak mama robiła
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie piekłam, ale mam smaka :):)
OdpowiedzUsuńCzas na działanie ;)
UsuńW życiu nie piekłam chałki, choć naprawdę uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPyszne! Dawno nie robiłam, jak zobaczyłam ten blog, 5 minut później byłam już w kuchni :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Cię zainspirowałam :)
Usuń