Dżem z aronii robiłam w tym roku po raz pierwszy. Wydawało mi się, że owoce są zbyt cierpkie na tego rodzaju przetwory. Dodałam żelfixy, aby uzyskać konsystencję, jaką lubimy.
Zanim przystąpiłam do pracy, aronię przemroziłam przez dwie doby.
Składniki:
3 kg aronii
2 cytryny
1,7 kg cukru
2 żelfixy 3:1
Aronię po rozmrożeniu zasypać cukrem, postawić na kuchence i mieszać do pojawienia się soku. Gotować około 20 minut. Można oczywiście dłużej, jeśli ktoś lubi bardziej rozgotowane owoce. Dodać sok z cytryn oraz żelfixy. Mieszać do połączenia składników. Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików i przekręcić do góry dnem na 10 minut.
Ilość cukru zależy od upodobań. Mój dżem jest lekko cierpki.
Można również zrobić z dodatkiem jabłek lub śliwek.
Jakie przetwory robicie z aronii?
Ojjj,jestem ogromną fanką tego typu przetworów :)
OdpowiedzUsuńAkurat trwa sezon na aronię :)
UsuńBardzo lubie takie dżemy :)
OdpowiedzUsuńJa też, świetnie się sprawdzają z naleśnikami :)
UsuńZ aronii tylko sok, jestem ciekawa smaku tego dżemu.
OdpowiedzUsuńSłodko - cierpki :)
UsuńZnam tylko sok z aronii, dżemu chyba nigdy nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńJa też robiłam pierwszy raz :)
Usuńsmak z dziecinstwia:) super sprawa
OdpowiedzUsuńWygląda super:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj założyłam bloga i serdecznie zapraszam:)
U nas aronię zalewa się spirytusem albo robi sok. Dżemy robię z nóstwa innych owoców (teraz na tapecie śliwki)
OdpowiedzUsuńDżem ze śliwek jest pyszny :)
UsuńTaki dżemik to bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńTakiego dżemu jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńSłodki z nutą goryczki :)
UsuńPiłam nalewkę z aronii, którą robiły moje kuzynki. Była wyśmienita! Aż czuję ten zapach, głodna się robię ;)))
OdpowiedzUsuńNaelewk nigdy nie robiłam. Muszę kiedyś spróbować :)
Usuńpalce lizac
OdpowiedzUsuńnajlepszy
OdpowiedzUsuńBardzo lubię aronię i chyba się skuszę
OdpowiedzUsuńMożna jeszcze kupić i zrobić :)
Usuńcudo !
OdpowiedzUsuńSuper przepis, kocham aronię :D
OdpowiedzUsuńMa mnóstwo zdrowotnych właściwości :)
UsuńDżemiki pyszności :) idealne do naleśników
OdpowiedzUsuńTak i w dodatku ma mnóstwo właściwości zdrowotnych.
Usuń