Blok czekoladowy był w czasach PRL prawdziwym rarytasem. Lubię wracać do przepisów, które kojarzą się ze smakami dzieciństwa.
Wykonanie czekoladowego bloku jest proste i wymaga tylko cierpliwości w oczekiwaniu na osiągnięcie odpowiedniej konsystencji. Gotowy blok jest twardy i z łatwością można go kroić.
Składniki:
1 masło, ewentualnie margaryna
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mleka
500 g mleka w proszku
2 paczki herbatników
6 łyżek kakao
Masło, mleko, cukier i kakao umieścić w garnku, zagotować do rozpuszczenia składników. Chwilę przestudzić. Dodawać mleko w proszku, cały czas mieszając, najlepiej rózgą, aby dokładnie utrzeć masę. Na koniec wrzucić pokruszone herbatniki, wymieszać i przełożyć do formy. Po wystudzeniu wstawić na kilka godzin do lodówki.
Blok można wzbogacić orzechami lub rodzynkami, ja najbardziej lubię dodawać wiórki kokosowe.
Oczywiście oryginalna wersja jest tylko z herbatnikami, bo 30 i więcej lat temu prawie w ogóle nie było w sklepach bakalii ;)
super deser:)
OdpowiedzUsuńwow, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńKochana, zrób koniecznie :)
Usuńwyglada oblednie
OdpowiedzUsuńTak samo smakuje :)
UsuńUwielbiam takie cuda :-D
OdpowiedzUsuńU mnie w domu wszyscy lubią :)
UsuńA ja kocham czekoladę :) I blok czekoladowy też :)
OdpowiedzUsuńTo dokładnie tak, jak ja ;)
UsuńAle mi narobiłaś smaka! Pamiętam z dzieciństwa ten przysmak :)
OdpowiedzUsuńW takim razie musisz zrobić :)
UsuńNiebo w gebie
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam. Czas odświeżyć stare smaki :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
Usuńsmak dzieciństwa :) tak dawno nie jadłam...
OdpowiedzUsuńWarto sobie przypomnieć :)
UsuńO tak! Smak dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńuwielbiam ! przypomnniała mi Pani :)
OdpowiedzUsuńZrób choćby z części porcji :)
Usuńmm jedno z najlepszych :)
OdpowiedzUsuńWow! Ale super przepis :D
OdpowiedzUsuńPolecam wykorzystać :)
UsuńEkstra przepis :D uwielbiam czekoladę
OdpowiedzUsuńWypróbuj ;)
Usuń