Składniki:
30 orzechów
1 cytryna
1 pomarańcza
5 łyżek cukru
1 szklanka wody
2 szklanki wódki
2 laski cynamonu (opcjonalnie)
Orzechy umyć, pokroić na połówki. Wodę zagotować z cukrem, wystudzić. Owoce cytrusowe sparzyć wrzątkiem, pokroić na ćwiartki.
W słoikach umieszczać orzechy do wysokości mniej więcej 1/3. Dodać kawałki cytryny i pomarańczy. Wódkę wymieszać z wodą. Zalać zawartość sloikow, odstawić w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Przefiltrować i gotowe.
Dawkowanie w przypadku nieżytu żołądka, wzdęć, bólów brzucha - dla osób dorosłych 1-2 łyżki trzy razy dziennie.
Oczywiście spożywacie na własną odpowiedzialność. Nie jest to porada lekarska.
Ja mam jeszcze trochę orzechówki zrobionej prze mojego Tatę kilka lat temu. Taty już nie ma, a nalewka jest. Przetestowałam kilka razy i z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że jest skuteczna przy pokarmowych dolegliwościach. Ta, którą posiadam jest robiona na spirytusie. Paskudna w smaku, ale pomaga. Myślę, że wg Twojego przepisu, z dodatkiem cytrusów może smakować o niebo lepiej:)
OdpowiedzUsuńTwoj Tata znał się na rzeczy :)
UsuńZnam smak orzechówki robionej na spirytusie i chciałam, aby moja byla łagodniejsza.
Takiej naleweczki jeszcze nie piłam, ale dam się na nią zaprosić :)
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy. Zaproszenie będzie aktualne, jak już trunek się "przegryzie" ;)
UsuńZ orzechów nalewki jeszcze nie robiłyśmy.
OdpowiedzUsuńPolecam nie tylko na problemy trawienne :)
UsuńNalewki w takiej wersji jeszcze nie próbowałam! :)
OdpowiedzUsuńRobię pierwszy raz :)
UsuńNie piję alkoholu w ogóle, ale dla gości można zrobić, czemu nie ? :)
OdpowiedzUsuńTa nalewka ma bardziej charakter zdrowotny :)
UsuńUuuuuu uwielbiam takie naleweczki :D
OdpowiedzUsuńCzy jak orzechy już są już zalane spirytusem dwa tygodnie to można dodać cytryne i pomarańcze?
OdpowiedzUsuńJa dodaję wszystkie składniki od razu. Taki znalazłam przepis.
Usuń