Schab pieczony w sosie własnym to idealny pomysł na świąteczny obiad. Podany z ziemniakami i surówką jest smaczny, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Składniki:
1,5 kg schabu
3 cebule
pęczek pietruszki
3 listki laurowe
3 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
1,5-2 szklanki bulionu z warzyw
sol, pieprz
Schab pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Oproszyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Obsmażyć z obu stron na oleju.
Przełożyć do formy, posypać posiekaną natką pietruszki, obłożyć krążkami cebuli, dodać listki laurowe. Zalać bulionem, piec w temperaturze 180 stopni przez dwie godziny.
Co sądzicie o takim obiedzie?
Wygląda pysznie, rzadko sięgam po schab, ale też kusi jak mało kiedy.
OdpowiedzUsuńJest miękki i rozpływa się w ustach :)
Usuńwygląda przepysznie, aż zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńPolecam, wolę taką wersję niż tradycyjne kotlety :)
Usuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję, smakował całej rodzinie :)
Usuń