środa, 28 lutego 2018

Kurczak z warzywami po chińsku

Przygotowanie kurczaka nie jest kłopotliwe, tym bardziej warto wypróbować przepis na danie po chińsku. Po dołożeniu warzyw i odpowiednich przypraw uzyskujemy ciekawy smak. To jeden z moich pomysłów na szybkie danie.

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
2 opakowania mieszanki warzyw po chińsku na patelnię
2 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich 5 smaków
1 łyżeczka kurkumy
olej do smażenia
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać połową przyprawy do potraw chińskich oraz kurkumą i usmażyć na oleju. Dodać warzywa, resztę przyprawy i podsmażyć jeszcze przez 6-7 minut. Podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić do miękkości warzyw. Podawać z ryżem, najlepiej takim na sypko, co mi niestety nie wyszło, bo zbyt długo gotowałam, ale i tak wszystkim smakowało ;)
Lubicie takie dania?



16 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie, uwielbiam takie dania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Też lubię, a dość długo nie robiłam :)

      Usuń
  2. Mniam,uwielbiam wszystko z kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj dawno nie jadłam.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne danie, szkoda tylko, że moja córka mocno grymasi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze jest przyzwyczajać dzieci do różnych smaków, ale nie zawsze jest to takie proste ;)

      Usuń
  6. Uwielbiam takie dania, szybko i pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. trzeba będzie wypróbować szybkie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. No i tak właśnie uczynię na dniach :)
    Słyszę ciągle ostatnio zrobiłabyś ryż jakiś np po chińsku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kocham takie dania zdrowe i pozywne

    OdpowiedzUsuń