Wpis powstał w ramach blogerskiej akcji organizowanej przez Michała "made with love".
Mój mąż jest uczulony na zboża, więc przygotowuję dla niego różnego rodzaju domowe pieczywo.
Skoro już o mężu mowa, 14 lutego obchodzimy rocznicę ślubu cywilnego i to nie byle jaką ;) - porcelanowe gody <3
Chleb czystoziarnisty można przygotować tak: Chleb czystoziarnisty
Warto jednak poeksperymentować z dodatkami i polecam różne rodzaje płatków. Tym razem zrobiłam z jaglanymi.
Składniki na foremkę keksową:
1,5 szkl płatków jaglanych
1,5 szkl ziaren słonecznika
1,5 szkl wody
5 łyżek stopionego i wystudzonego oleju kokosowego
5-6 łyżek pestek dyni
8 łyżek mielonego siemienia lnianego
8 łyżek ziaren siemienia lnianego
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka mielonego ostropestu
Wszystkie produkty umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy, dociskając do dna. Wstawić do lodówki na 2 godziny, po czym piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce i kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. W przeciwnym razie będzie się kruszyć.
robiłem kiedyś taki ale zamiast wody była maślanka lub jogurt i to mi się w przepisie co prawda podobało ale nie było żadnego tłuszczu więc może dlatego nie był najlepszy i strasznie się kruszył. Spróbuję teraz zrobić według Twojego przepisu :) ale wodę wymienię na maślankę :D
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że to siemię lniane spaja całość. Z nabiałem nigdy nie robiłam, może kiedyś wypróbuję Twoją wersje :)
Usuńten chleb wygląda genialnie, domyślam się , że jest sycący i bardzo zdrowy, kiedyś wykorzystam przepis
OdpowiedzUsuńBardzo sycący i dość specyficzny w smaku oraz wyjątkowo zdrowy :)
UsuńPowiem tak, wygląda po prostu wspaniałe :) Zjadłabym z przyjemnością ;)
OdpowiedzUsuńMa charakterystyczny smak i jest bardzo zdrowy :)
UsuńBardzo lubię takie chlebki, wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńChleb wygląda fantastycznie i na pewno wybornie smakuje :) Zjadłabym z ogromną przyjemnością z samym masłem :)
OdpowiedzUsuńJa też domowe pieczywo najbardziej lubię z samym masłem :)
UsuńUwielbiam takie chlebki, ostropest jest mi znany :) Taki chlebek nie potrzebuje już niczego innego jak masła :)
OdpowiedzUsuńMa dość specyficzny smak i jest bardzo zdrowy, dlatego warto od czasu do czasu upiec.
Usuń