niedziela, 25 lutego 2018

Babka kukurydziana

Babki wszelakie to doskonały pomysł na coś słodkiego do kawy/herbaty.
Ciasto kukurydziane z nutą pomarańczy robi się błyskawicznie.

Składniki:
3 szkl. mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
1,2 szkl. cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
4/5 szkl. oleju
6 pomarańczy
ewentualnie polewa czekoladowa i wiórki kokosowe na wierzch ciasta
Żółtka utrzeć z cukrami. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie utrzeć mikserem. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w temperaturze ok 180 stopni. Ustawienia piekarnika góra i dół.
Po ostudzeniu można polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub czym kto lubi. 



8 komentarzy: