Przekąska z ciasta francuskiego w kształcie ślimaczków wygląda zachęcająco i jest bardzo smaczna. Można ją podać na gorąco lub na zimno.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
15 dag sera żółtego w plastrach
15 dag szynki w plastrach
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, oregano, zioła prowansalskie
1 jajko
Ciasto rozłożyć, posmarować koncentratem, posypać przyprawami. Następnie dokładnie przykryć plastrami sera oraz wędliny, zostawiając na końcu pusty 0,5 centymetrowy pas do zlepienia.
Zwijać w rulon i kroić centymetrowe krążki.
Układać na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 20 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Z podanych składników wyszły 23 ślimaki.
Próbowaliście takich ślimaczków?
mmmm prezentuje się bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńTakie też są. Polecam na gorąco lub na zimno :)
Usuńa ja glodna jak zwykle;P
OdpowiedzUsuńNic tylko trzeba coś do jedzenia zrobić. Ślimaczki robi się szybko i wychodzi ich dużo, dla całej rodziny :)
UsuńUwielbiam takie ślimaczki :)
OdpowiedzUsuńZawsze ciasto francuskie mam w lodówce...bo czasem ktoś wpadnie, a innym razem obiad jakiś zbyt mały, a i do zup niektórych w ramach przegryzki :) I w ogóle można cuda wianki robić i w roladce zamykać :)
Piękne zdjęcia ♥
Ja też staram się mieć opakowanie ciasta francuskiego pod ręką :)
Usuńjadłam, mega mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńWow , poczęstuje się :)bo ja przed kolacją :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, a już wieki nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńTrzeba więc zrobić ;)
UsuńUwielbiam, a już wieki ich nie jadłam :P
OdpowiedzUsuńTeż robimy takie - pycha!
OdpowiedzUsuńWidzę, że jest więcej miłośników ślimaczków :)
UsuńJadłam bardzo podobne ślimaczki. Są pyszne! Udostepniam przepis. Chcę spróbować je zrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko Co zawiera ciasto francuskie. Te ślimaczki wyglądają pięknie ��
OdpowiedzUsuńDziękuję. Są smacznie I efektowne.
UsuńO kurczę! Chyba spróbuje w weekend 💛
OdpowiedzUsuń