Na lekki obiad proponuję cukinię faszerowaną kawałkami kurczaka. Zawsze robiłam wersję bezmięsną i postanowiłam spróbować z mięsem drobiowym. Polecam :)
Składniki:
2 cukinie
pierś z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
15 dag sera żółtego (u mnie ser kozi)
mała cebula
1 pomidor
sól, pieprz
Cukinię przeciąć wzdłuż na połówki, wydrążyć środki, włożyć do nich po kilka kawałków (pokrojonego w kostkę i usmażonego) kurczaka. Warzywa pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce i połączyć z warzywami, doprawić do smaku. Nakładać farsz do wydrążonych cukinii, aby zakryć mięso. Zapiekać 20 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
To łatwe i szybkie danie na obiad lub kolację.
Lubicie faszerowane warzywa?
Uwielbiam faszerowaną cukinię :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńJa też, lekki i szybki pomysł na obiad :)
Usuńpysznie wygląda i zawsze kojarzy się z jesienią, bardzo lubię taką wersję cukinii
OdpowiedzUsuńDziękuję, staram się często robić w sezonie :)
UsuńJa zwykle robi cukinię faszerowaną mięsem mielonym i warzywami :)
OdpowiedzUsuńMam taki plan na nadchodzący weekend :)
UsuńOJ tak, tak, zdecydowanie moje klimaty :D
OdpowiedzUsuń