Składniki:
3 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
1/2 kg twarożku z wiaderka
5 jajek
5 łyżek mielonych migdałów
olejek migdałowy
2 l. oleju rzepakowego
Twaróg utrzeć z jajkami i cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i tartymi migdałami. Połączyć wszystkie składniki, dodać pół łyżeczki olejku migdałowego. Dokładnie wymieszać. W garnku rozgrzać olej. Nakładać porcie ciasta łyżką, zmniejszyć gaz i czekać aż kulki wypłyną. Ciasto samo się przekręca na drugą stronę, należy tylko pilnować i wyjmować, gdy nabierze miodowego koloru. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis dodałam do akcji - #olejkonwenanse
Margaretko gdzie mieszkasz, bo przyjeżdżam na te pączusie!! :)))
OdpowiedzUsuńPomorskie ;)
UsuńZ kawką lub herbatką będą na pewno smakowały :)
Narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńZrobione z podwójnej porcji ;P
UsuńSmakowitości :)
OdpowiedzUsuńZjadła bym wszystkie. Powodzenia :)
OdpowiedzUsuń:) W konkursie mam marne szanse, bo nie potrafię robić ładnych zdjęć, ale liczy się zabawa ;)
UsuńBardzo lubię :) Podkradam jednego :)
OdpowiedzUsuńAż cieknie slinka 😂
OdpowiedzUsuńuwielbiam pączki, szczególnie domowe, serowe również.
OdpowiedzUsuńSerowe są moimi ulubionymi :)
UsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńO tej godzinie to zbrodnia. Ale smakowite, uwielbiamy wszyscy w domu pączki serowe :)
OdpowiedzUsuńMy także, robię je dość często :)
UsuńWyglądają apetycznie, jeszcze sama takich nie robiłam, może to opcja na ten weekend :P
OdpowiedzUsuńDawniej robiłam tylko na Tłusty Czwartek, ale bardzo je lubimy i smażę częściej :)
UsuńTe pączuszki muszą być genialne!
OdpowiedzUsuńSą, polecam :)
UsuńSuper przepis :) na pewno smakują niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńTak, Polecam :)
UsuńTak samo smakują :)
OdpowiedzUsuń