Przepisów na ketchup z cukinii jest w sieci sporo, ten moja mama dostała od sąsiadki. Jest bardzo prosty i nam smakuje. Część przygotowuję z dodatkiem czosnku, więc jest trochę ostrzejszy w smaku.
1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
2 szklanki cukru
3/4 szklanki octu
2 koncentraty pomidorowe
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
Cukinię (można, ale nie trzeba) obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać. Warzywa przełożyć do garnka.
Dodać przyprawy. Gotować ok. 10 minut. Przelać do słoików. Pasteryzować 5-7 minut.
Czasem wykorzystuję go jako bazę sosu do makaronu. Poniższe danie przygotowane przez córkę :)
Nigdy nie robiłam ketchupu z cukinii, W tym roku już nie robię słoików, ale w przyszłym na pewno skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :) Pyszny jest :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam takiego ketchupu :) ale o nim słyszałam
OdpowiedzUsuńŁatwo się robi i można wykorzystać nie tylko jako ketchup. Polecam :)
Usuń