1 średniej wielkości kapusta
0,5 kg mięsa mielonego
100 g. kaszy jęczmiennej
sól, pieprz, słodka papryka
1 marchew
1 pietruszka
4 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Z kapusty wykroić głąb, umieścić ją w dużym garnku, zalać wrzątkiem i gotować do momentu, aż liście będą z łatwością odchodzić.
Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę.
Z liści usuwać twarde części, nakładać porcję farszu i zwijać, nadając kształt gołąbków. Układać w garnku, przesypywać koperkiem i marchewką z pietruszką, a na końcu zalać 1,5 szklanki wody wymieszanej z ketchupem i koncentratem. Dusić do miękkości.
jak ja dawno nie jadłam gołąbków <3
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia z kaszą zamiast ryżu oraz dodaniem ostrego ketchupu :)
UsuńBardzo lubie gołąbki, ale z taką kaszą jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie i przekonaj się czy Ci smakują :)
UsuńDawno nie robiłam gołąbków, a z kaszą nigdy.
OdpowiedzUsuńSmak aż tak bardzo się nie różni, a kasza jęczmienna jest bardzo zdrowa :)
Usuńuwielbiam gołąbki ale jeszcze nigdy nie jadłam z kaszą
OdpowiedzUsuńU mnie dwoje uczulonych na ryż, więc mamy z kaszą, robiłam już z gryczaną, a teraz z jęczmienną. Wolę z tą drugą :)
UsuńZ kaszą jeszcze nie jadłam, a chciałam wiele razy zrobić :)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie :)
UsuńW sumie dawno już gołąbków nie jadłam :P
OdpowiedzUsuńU mnie coraz częściej, ale właśnie z dodatkiem kaszy, bo mam w domu alergików na ryż :)
UsuńDzisiaj będzie mój pierwszy raz😄 oczywiście z kaszą 😄
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam gołąbków, przepis świetny!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Polecam zrobić z kaszą :)
Usuń