Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
3 jajka
1/2 szklanki mleka
125 g. masła lub margaryny
5 łyżek cukru
1/2 kostki drożdży
konfitura truskawkowa - pół słoiczka
Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać cukier, odstawić do wyrośnięcia. Po 15-20 minutach dodać mąkę, jajka i przestudzone roztopione masło. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni i stanie się lśniące. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 minut.
Formować bułki, na środku każdej wydrążyć dziurkę i umieścić w niej po łyżeczce konfitury. Wkładać do nagrzanego piekarnika. Piec 17 minut w temperaturze 180 stopni.
Można też zrobić kruszonkę np. z mąką kokosową. Przepis jest TUTAJ
Wspomnienie lata :) pyszności dziś u Cibie :)
OdpowiedzUsuńCiebie *
UsuńOj tak, domowe są najlepsze, a tył... rośnie ;)
UsuńUwielbiam wypieki drożdżowe :) Pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie, aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńLubię drożdżówki z różnymi dodatkami :)
UsuńWyglądają bardzo smacznie :) Nie ma jak domowe wypieki ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie domowe najlepsze :)
UsuńAleż smakowicie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńTak też smakują :)
Usuńna pewno są przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńSą smaczne, miękkie i delikatne, niezbyt słodkie :)
Usuń