Składniki:
200 g wiórków kokosowych
1,2 l. wody o temperaturze ok. 50 stopni.
Wiórki umieszczam w blenderze,
zalewam wodą i odstawiam na godzinę. Blenduję, a następnie przecedzam przez sitko, aby odsączyć wiórki. Mleko gotowe. Trzymam je w lodówce nie dłużej niż 48 godzin. Przed użyciem należy zamieszać, bo płyn się rozwarstwia. Używam go do musli, kawy, naleśników. Ma bardzo przyjemny smak, idealny dla miłośników kokosów.
Polecam do przygotowania koktajlu.
Bardzo lubię mleko kokosowe :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńU nas ma coraz więcej kulinarnych zastosowań :)
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pysznie też smakuje z musli :)
Usuńjeszcze nigdy nie robiłam swojego mleka kokosowego
OdpowiedzUsuńJa robię coraz częściej, polecam spróbować :)
UsuńOch ♥ mniam mniam mniam !!
OdpowiedzUsuńmuszę wreszcie zrobić domowe mleko koko, bo ciągle to odkładam :P
OdpowiedzUsuńAniu, zrób koniecznie i daj znać czy smakowało :)
OdpowiedzUsuńno no może być w miarę smaczne ;D
OdpowiedzUsuńŚwietnie się sprawdza w cieście naleśnikowym :)
UsuńRobiłam ! Świetne jest to mleko i można sporo zaoszczędzić ;)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam, jest też zdrowe, nawet dla osób z alergią na mleko krowie :)
UsuńI ja je uwielbiam i robię! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń