Składniki u mnie na silikonową foremkę o wymiarach 22x 9 cm, wysokość 5 cm:
1,5 szkl. płatków gryczanych (można wykorzystać inny rodzaj np. owsiane)
1,5 szkl. pestek słonecznika
3/4 szkl. nasion siemienia lnianego
7 łyżek mielonego siemienia lnianego
7 łyżek pestek dyni
2 łyżki płynnego miodu
1,5 łyżeczki soli
5 łyżek roztopionego oleju kokosowego
1,5 szkl. wody
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, starannie wymieszać. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Piec temperaturze 180 stopni (ustawienia - góra i dół) przez około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.
Ważne:
Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. W przeciwnym razie może się rozpaść.
Bardzo fajny pomysł i na pewno bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny, lepszy niż z piekarni :)
UsuńDomowy, zdrowy chlebek najlepszy :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :)
Usuńwygląda genialnie, nigdy nie piekłam chleba
OdpowiedzUsuńWypróbuj ten przepis, jest jednym z najzdrowszych i najłatwiejszych, jeśli chodzi o domowe pieczywo :)
Usuń