piątek, 9 czerwca 2017

Domowy cukier waniliowy

Jak wiadomo, wszystko co domowe, jest najlepsze, więc tym razem polecam przepis na domowy cukier waniliowy. Nie jest to wanilina ogólnodostępna.

Składniki:
laska wanilii
3/4 szklanki cukru
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na połowę. Wyskrobać ze środka nasiona. Wymieszać je z cukrem i partiami mielić w młynku do kawy. Przesypać do szklanego naczynia, odstawić na 2-3 tygodnie. Można dla wzmocnienia aromatu dodać pocięte kawałki wanilii, ale trzeba je usunąć po kilkunastu dniach.
Taki cukier przechowuję w słoiku. Kawałki wanilii wyjmuję z niego po 1-2 tygodniach.

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam, mój stoi już ponad 3 tygodnie i dopiero zaczyna nabierać intensywnego aromatu :)

      Usuń
  2. Genialny pomysł, na pewno wypróbuiję♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, warto poświęcić chwilę na zrobienie, a później mieć spory zapas domowego produktu na dłuższy czas :)

      Usuń
  3. słyszałam już o tym pomyśle, ale sama jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, domowy cukier waniliowy jest najlepszy :)

      Usuń
  4. Ciekawy pomysł, może sama spróbuję. :-)

    OdpowiedzUsuń