Jak wiadomo, wszystko co domowe, jest najlepsze, więc tym razem polecam przepis na domowy cukier waniliowy. Nie jest to wanilina ogólnodostępna.
Składniki:
laska wanilii
3/4 szklanki cukru
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na połowę. Wyskrobać ze środka nasiona. Wymieszać je z cukrem i partiami mielić w młynku do kawy. Przesypać do szklanego naczynia, odstawić na 2-3 tygodnie. Można dla wzmocnienia aromatu dodać pocięte kawałki wanilii, ale trzeba je usunąć po kilkunastu dniach.
Taki cukier przechowuję w słoiku. Kawałki wanilii wyjmuję z niego po 1-2 tygodniach.
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPolecam, mój stoi już ponad 3 tygodnie i dopiero zaczyna nabierać intensywnego aromatu :)
UsuńGenialny pomysł, na pewno wypróbuiję♥
OdpowiedzUsuńCieszę się, warto poświęcić chwilę na zrobienie, a później mieć spory zapas domowego produktu na dłuższy czas :)
Usuńsłyszałam już o tym pomyśle, ale sama jeszcze nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, domowy cukier waniliowy jest najlepszy :)
UsuńCiekawy pomysł, może sama spróbuję. :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno się nie zawiedziesz :)
Usuń