Składniki:
1 kg buraków
8 ząbków czosnku
4 liście laurowe
łyżeczka ziela angielskiego
łyżeczka pieprzu w ziarnach lub ziołowego
łyżeczka soli
litr wody
Buraki po obraniu kroimy w kostkę, czosnek w plastry, dodajemy pozostałe składniki i układamy w słoikach, zalewamy przegotowaną letnią wodą. Odstawiamy na 5-6 dni w ciepłe miejsce, codziennie mieszamy.
Z podanych składników wyszły trzy litrowe słoiki. Gdy zakwas jest już dobry, przecedzamy i można go trzymać w lodówce przez kilka dni. Piję codziennie jedną szklankę.
Polecam też przepis na syrop z czosnkiem, miodem i cytryną, który stosuję podczas przeziębienia.
dobre bo naturalne
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze :)
UsuńCiekawy pomysł, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam, dla smaku i zdrowia :)
UsuńUwielbiam zakwas buraczany! Popijam od ponad dwóch lat;) Takie "wynalazki" robi często moja mama
OdpowiedzUsuńWarto popijać dla zdrowia :)
UsuńEsencjonalny, super! :)
OdpowiedzUsuń