Sos tatarski najczęściej pojawia się w moim domu w Wielkanoc, ale szczerze mówiąc tak bardzo smakuje mojej rodzinie, że robię go nie tylko na święta. Nie mniej jednak są potrawy, które przygotowujemy wyłącznie w okresie świątecznym :)
Składniki:
3 ogórki konserwowe
10 marynowanych pieczarek
4 łyżki śmietany
4 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Śmietanę i majonez wymieszać, dodać pokrojone w kostkę ogórki i pieczarki. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Lubimy w sosie większe kawałki do chrupania, ale jak ktoś woli bardziej kremowy sos, można pieczarki i ogórki zetrzeć na tarce.
Czasem dodaję jeszcze kapary. Z tym sosem jest zresztą podobnie jak z sałatką warzywną. Niby u każdego tak samo, ale zawsze różni się trochę smakiem :)
Sos przechowuję w zamkniętym słoiku, w lodówce stał zwykle nie dłużej niż 3 dni.
Szczerze mówiąc nigdy nie jadłam takiego sosu :)
OdpowiedzUsuńZrób sobie kiedyś i może Ci posmakuje :)
Usuńdo jajek mniam!
OdpowiedzUsuńI nie tylko :)
Usuńjeden z moich kochanych sosików;)
OdpowiedzUsuńmoich też:D
UsuńFajny przepis 😃
OdpowiedzUsuńProszę więc wypróbować :)
Usuńlubię domowe sosy. sklepowe są dużo, dużo gorsze:)
OdpowiedzUsuńLubię takie domowe sosy, czasami lubię też dodać do przepisu coś od siebie ;)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze :)
UsuńLubię bardzo, ja dodaję jeszcze szczypiorek i zamiast pieczarek w tym roku były u mnie marynowane opieńki.
OdpowiedzUsuńNa pewno było smacznie :)
Usuń