niedziela, 16 kwietnia 2017

Jajka w zalewie z buraków

Jajka barwione wywarem z buraków wyglądają bardzo efektownie. Przepis widziałam u kogoś na blogu, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie.


Składniki:
6-7 ugotowanych i obranych jajek

Zalewa:
3 buraki
2 szkl. wody
3/4 szkl. octu
Liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 2-3 łyżeczki cukru.
Podane składniki umieścić w garnku, gotować 20 minut. Jajka umieścić w słoiku, zalać przestudzoną zalewą. Odstawić na noc.
Z okazji Wielkanocy życzę Wam wszystkiego najlepszego :)

12 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł! :) A czuć smak buraka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają. Są też sposoby na inne kolory jajek?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajecznie to wygląda :) Ja z rana zabrałam się za serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, wykorzystam go na kolejne święta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny kolorek! :) Mam akurat otwarte buraczki w occie w słoiku, chyba dorzucę do nich kilka jajek ;)

    OdpowiedzUsuń