poniedziałek, 27 marca 2017

Pieczona wieprzowina

Dzisiaj mało dietetyczne, ale smaczne danie - pieczone mięso wieprzowe. Można je przygotować na obiad, a później wykorzystać jako domową wędlinę. 

Składniki:
1 kg surowego boczku
1 kg karkówki
2 cebule
Po pół łyżeczki: soli, pieprzu, słodkiej papryki, suszonej kolendry
2 łyżki majeranku
4-5 listków laurowych
Mięso po umyciu i wysuszeniu ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, natrzeć przyprawami i wstawić do lodówki na godzinę, a jeszcze lepiej na noc. Po wyjęciu dodać liście laurowe i pokrojone w krążki cebule.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
Podawać z ziemniakami (można je ugotować lub upiec razem z mięsem) i dowolną surówką. Ja w tym względzie korzystam jeszcze z zapasów zimowych.




6 komentarzy: