Składniki na ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta sody
ok. 300g mrożonego szpinaku
Krem:
500g śmietanki kremówki 30%
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Wierzch:
pestki z owocu granatu do posypania
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić, zblendować. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać szpinak i powoli wlać olej rzepakowy, a na końcu dodać produkty sypkie. Wymieszać, przelać na blaszkę.
Piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut, ustawiam piekarnik na górę i dół :)
Ciasto przestudzić, a następnie na całości odkroić z góry pół centymetra i pokruszyć to do miseczki.
Żelatynę zalać 8 łyżkami wody i odstawić na 15 minut do napęcznienia, a później podgrzać i rozpuścić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, dodać żelatynę i wymieszać. Na ciasto wyłożyć masę śmietanową, wierzch posypać pokruszonym ciastem i pestkami granatu.
nigdy go nie jadłam, wygląda fenomenalnie
OdpowiedzUsuńŻanetko, bardzo polecam :)
Usuńmm narobiłaś mi smaka
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto, robię i uwielbiam. Robię z innego przepisu, ale na pewno smakują podobnie, czyli świetnie :-)
OdpowiedzUsuńNam też bardzo smakuje :)
Usuńbardzo lubię to ciacho :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, nigdy go nie jadłam.
OdpowiedzUsuńSpróbuj zrobić :)
UsuńWygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuń