sobota, 4 marca 2017

Bułki drożdżowe z konfiturą z płatków róży

Bułeczki drożdżowe z konfiturą z płatków róży to idealny pomysł na słodkości do popołudniowej kawy lub herbaty :)



Składniki na kilkanaście bułek:
3 szklanki mąki
0,5 szklanki mleka
pół paczki drożdży
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 gram masła
4 łyżki cukru
Mleko podgrzać, aby było letnie. Zalać nim pokruszone drożdże, dodać pół łyżeczki cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę, jajka i cukry umieścić w misce. Masło rozpuścić i ostudzone dodać do mąki. Na koniec przelać do miski drożdże. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia na ok 40 minut. Po tym czasie formować bułki, lekko spłaszczyć, na środku każdej nałożyć łyżkę konfitury. Ja zastosowałam konfiturę z płatków róży
Piec w 180 stopniach przez 16-18 minut. Piekarnik nastawić na górę i dół.

8 komentarzy:

  1. mniam! domowe bułeczki najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, można wykorzystać dowolną konfiturę :)

      Usuń
  3. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Robi się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej zjada ;)

      Usuń