wtorek, 20 grudnia 2016
Miękkie pierniczki
Pierniki to w moim domu nieodzowny słodki element świąt Bożego Narodzenia. Ich zalet nie trzeba chyba nikomu wymieniać, ale jedną z ważniejszych jest to, że można je przygotowywać z całą rodziną i ciesząc się swoją obecnością, razem piec i dowolnie dekorować.
Przepis na tegoroczne słodkości:
2 szkl. mąki
25 g. drożdży
1 jajko
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki miodu
4 łyżki masła
4łyżki mleka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao (można pominąć)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masło rozpuścić z miodem, mlekiem, kakao i przyprawą do piernika. Ostudzić, dodać pokruszone drożdże. Mąkę połączyć z cukrem pudrem, sodą, dodać płynne składniki i jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Wałkować na grubość około 3-4 mm., wycinać ulubione kształty i piec ok. 8-9 minut w temp. 190 stopni.
Po przestudzenia można przystąpić do dekoracji :)
My robiliśmy pierniczki wczoraj ;)
OdpowiedzUsuńpierniczki to ja o każdej porze roku ;)))
OdpowiedzUsuńW zasadzie ja też :D
Usuń