Domowy ketchup jest przepyszny.
Polecam zrobić chociaż kilkanaście słoiczków.
Składniki:
4 kg pomidorów
4 cebule
6 ząbków czosnku
4 łyżki musztardy
6 łyżek octu winnego
6 łyżek oliwy
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
5 listków laurowych
7 ziarenek ziela angielskiego
Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić na cząstki, włożyć do garnka. Zagotować. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane ząbki czosnku oraz pozostałe składniki. Gotować przez około 1,5 -2 godziny aż część płynu odparuje. Po tym czasie utrzeć na pomocą blendera. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelewać do słoików i pasteryzować przez 10-12 minut.
Robicie domowy ketchup?
Macie jakiś sprawdzony przepis?
Muszę go wypróbować moje dzieci uwielbiają
OdpowiedzUsuńKiedyś o tym myślałam, ale wydawało mi się, że jest z tym kupa roboty, ale chyba jednak nie :)
OdpowiedzUsuńJa też tak myślałam, ale okazało się, że robi się szybko, tylko gotowanie trochę czasu zajmuje :)
Usuńwygląda super pysznie :)
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńBez dwóch zdań :)
UsuńUwielbiam takie swoje domowe przetwory !
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie swoje domowe przetwory !
OdpowiedzUsuńDomowe są zdecydowanie najlepsze :)
Usuńświetny i bez zbędnych dodatków :)
OdpowiedzUsuńJestem w trakcie robienia ketchupu, ale co roku robię dużo przetworów z pomidorów i polecam nie zdejmować skórki tylko gotować pokrojone pomidory ze skórką. daje to ładniejszy kolor a i aromat też jest lepszy. całość później przecieram i jest gotowy sos do różnych dań. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za radę, ale nie zawsze chce mi się przecierać, więc wybrałam wersję z pozbyciem się skórek, ale kiedyś muszę wypróbować Twoją metodę :)
Usuńzrobiłam kilka słoiczków latem, w tym roku zrobie znacznie więcej :)
OdpowiedzUsuń