Składniki:
1 łyżka nasion kardamonu lub sproszkowanej przyprawy,
pół litra mleka,
40 g świeżych drożdży,
100 g miękkiego masła,
100 g cukru,
szczypta soli,
1 jajko,
700 - 750 g mąki.
Nadzienie:
2/3 kostki masła,
80 g brązowego cukru,
2 łyżki cynamonu.
Drożdże rozetrzeć lekko z
cukrem. Mleko podgrzać aby było
ciepłe, a nie gorące. Wlać do drożdży i cukru, wymieszać.
Do mleka i drożdży dosypać przesianą mąkę, dodać sól, rozgnieciony kardamon i
jajko. Wszystko razem zagnieść. Na końcu dodać miękkie masło i dokładnie
wszystko wyrobić. Ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne.
Przykryć i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie
zbić lekko, żeby ciasto odgazowało i ponownie przykryć na pół godziny.
Po drugim wyrastaniu ciasto podzielić na dwie lub trzy części (w
zależności od wielkości blachy), jedną część rozwałkować na prostokąt,
pozostałe części pozostawić pod przykryciem.
Rozwałkowany prostokąt
posmarować obficie stopionym i przestudzonym masłem. Po wierzchu posypać
brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto zwinąć w wałek wzdłuż
szerszego boku. Odkrawać mniej więcej dwu centymetrowej grubości krążki i
układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10
minut, przesmarować stopionym masłem i piec w temperaturze 180 stopni
przez około 17-18 minut.
Pięknie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :) https://jaglusia.wordpress.com/
jedne z moich ulubionych :) zjadałabym ;))
OdpowiedzUsuń