1 szkl. ugotowanego i wyłuskanego bobu
2 ząbki czosnku
pół cebuli
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
sól, pieprz
Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić, podsmażyć przez 2 minuty na oleju, odsączyć, trochę zostawić na wierzch. Bób przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub utłuc. Do bobu dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
u mnie juz chyba po bobie:)
OdpowiedzUsuńLubię takie wynalazki :) U nas króluje pasta z fasoli, ale wersja z bobem też wygląda ok.
OdpowiedzUsuńCiekawe cz by mi smakowała. Mój mąż się lubuje w bobie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bób, więc pasta jest na pewno pyszna :)
OdpowiedzUsuńRobiłam praktycznie taką samą pastę kilka dni temu, wyszła przepysznie. Polecam!
OdpowiedzUsuń