Składniki:
250 ml jogurtu naturalnego
250 ml kefiru
4-5 ogórków
kilka rzodkiewek
1 łyżka oleju rzepakowego
garść posiekanego koperku i pietruszki
ząbek czosnku
sól, pieprz
opcjonalnie grzanki
Ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce, po kawałku zostawić do ozdobienia dania. Do warzyw dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, jogurt i kefir oraz zieleninę. Wymieszać i doprawić do smaku. Odstawić na godzinę do lodówki. Podawać z kawałkami warzyw pokrojonymi w kostkę i grzankami.
1 łyżka oleju rzepakowego
garść posiekanego koperku i pietruszki
ząbek czosnku
sól, pieprz
opcjonalnie grzanki
Ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce, po kawałku zostawić do ozdobienia dania. Do warzyw dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, jogurt i kefir oraz zieleninę. Wymieszać i doprawić do smaku. Odstawić na godzinę do lodówki. Podawać z kawałkami warzyw pokrojonymi w kostkę i grzankami.
Prezentuje się wyśmienicie :) Idealny na upały.
OdpowiedzUsuńO tak, podczas upałów ratuje życie ;)
UsuńMmm, jutro będzie u mnie :)
OdpowiedzUsuńNa upały w sam raz :) prosty przepis może zrobię :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam mizerie więc pewnie taki chłodnik też by mi smakował.
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie :)
UsuńU mnie wczoraj był buraczkowy
OdpowiedzUsuńIdealny na ciepłe, letnie obiady.
Usuń