niedziela, 19 lipca 2015
Konfitura z płatków róży (ucierana)
Konfiturę z płatków róży zrobiłam z myślą o słodkich wypiekach, które zimą będą przypominać letnie dni. Nie jest łatwo uzbierać wystarczającej ilości płatków, więc można przepis proporcjonalnie zmodyfikować.
Składniki:
25 dag płatków róży
50 dag cukru
sok z 1 cytryny
Płatki róż oczyścić, można obciąć białe końcówki. Stopniowo dodawać do makutry razem z cukrem i ucierać do uzyskania gładkiej masy. Dodać sok wyciśnięty z cytryny, dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoiczków lub zamrozić.
Zapach i smak jest wart zachodu :)
Z podanych składników wyszło ponad 2 szklanki konfitur :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Lubię takie nowości :)
OdpowiedzUsuńle to musi świetnie smakować, cudo zrobiłaś
OdpowiedzUsuńOjoj ale wspaniała. Musi być pyszna i aromatyczna :-)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, nigdy takiej nie jadłam.
OdpowiedzUsuńmusi być pyszna! :) obserwuję :)
OdpowiedzUsuńtylko skąd wziąć płatki róży?
OdpowiedzUsuńNie jest łatwo, najpierw szukanie miejsc, później jeżdżenie i zbieranie płatków. Trochę mam z własnej działki :)
OdpowiedzUsuńoj, to ja odpadam
Usuńani nie mam działki, ani nie znam miejsc, gdzie rosną takie "czyste" róże :(