Syrop z płatków róż pachnie obłędnie i smakuje tak samo dobrze. Spróbujcie zrobić choć odrobinę, a nie pożałujecie.
Składniki:
3 - 4 szklanki upchanych płatków różanych
1 szkl. wody
1 szkl. cukru
sok z 1 cytryny
Płatki przepłukałam. Zagotowałam wodę z cukrem.
Gdy cukier się rozpuścił, dodałam płatki róż, gotowałam na wolnym ogniu
ok. 30 minut, aż płatki stały się przezroczyste i cieniutkie.
Odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Po czym dodałam sok z całej cytryny i gotowałam kolejne 15 minut.Można też zrobić z jasnych płatków.
Nie próbowałam jeszcze robić syropu z róży. Ciekawa jejestem jak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten smak, a zapach jest nie do opisania :)
Usuńskąd bierzesz płatki róż?
OdpowiedzUsuńZ ogródka własnego i znajomych oraz z dzikich inwazyjnych gatunków róż o ciemnoróżowej barwie, to tzw. róża pomarszczona, rosa rugosa:
Usuńhttp://www.roses.webhost.pl/2008/03/rosa-rugosa-plena/
muszę popytac po znajomych , mam straszną chęć na taki syrop :)
UsuńO ja. Brzmi świetnie. Ja dziś znalazłam przepis na "miodek" z mniszka lekarskiego :D Kiedyś robiłam - bardzo dobry - polecam.
OdpowiedzUsuńMiodek już u mnie stoi w piwnicy, niebawem podam przepis :)
UsuńDziękuję za ten cudny przepis :)
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo, jak wypróbujesz, daj znać :)
UsuńZrywam płatki z herbacianych róz .Wkładam do makutry + trochę kwasku cytrynowego + cukier . Ucieram dobrze. Wkladam do małych słoiczków i zagotowuję . Dodatek do ciast lub kremów...
OdpowiedzUsuńWłaśnie zamówiłam makutrę w sklepie internetowym, bo jakoś się jeszcze nie dorobiłam :P
UsuńŚwietny pomysł.... Rośnie u nas sporo róż.... Jest też krzak dzikiej róży... Tyle surowca mam pod ręką ;D
OdpowiedzUsuńTo do roboty, Kochana :)
Usuńuwielbiam taki syrop i bardzo żałuję, że nie mam nigdzie w pobliżu takich płatków..piękny kolor!
OdpowiedzUsuńJest wyjątkowy w smaku :)
Usuń