Twaróg własnej produkcji
Ostatnio miałam okazję zrobić domowy twarożek z prawdziwego mleka, prosto od szczęśliwej krowy :)
Sposób wykonania:
3 litry mleka należy odstawić w szklanym
naczyniu na 2 doby. W tym czasie wytworzy się zsiadłe mleko.
Trzeba je
przełożyć do garnka i podgrzewać aż kawałki twarogu
zaczną się oddzielać od serwatki. Wówczas należy umieścić ściereczkę na
sitku i powoli wlać na nią zawartość garnka. Gdy płyn się odsączy,
zawiązujemy ścierkę w węzełek i podwieszamy, aby ściekła pozostała ilość
serwatki. Po ok. 2 godzinach mamy gotowy twaróg własnej produkcji. Bez
konserwantów i dodatków, przepyszny i bardzo zdrowy.
Zazdroszczę:)
OdpowiedzUsuńNie zazdrość, tylko Sobie zrób :)
UsuńOj taki ser na pewno jest lepszy niż sklepowy :)
OdpowiedzUsuńO jaki prosty przepis, a ser wygląda cudnie!!! Już po zdjęciu widać, że jest super :) Ja również mam przepis na domowy twaróg, jednak u mnie jakoś dłużej z nim 'schodzi' ;) A tu tak prosto i szybko :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńPamiętam jak moja babcia robiła taki twaróg z mleka od swojej krówki.
OdpowiedzUsuńCzasem robię, ten smak swojego serka jest nie do przekazania, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRobię taki do paschy, pycha :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam... Najlepszy!
OdpowiedzUsuń