sobota, 20 grudnia 2014
Śledzie z warzywami w oleju
Śledzie w oleju muszą obowiązkowo znaleźć się na wigilijnym stole.
Składniki:
700 g solonych filetów śledziowych
1 szkl. oleju rzepakowego
puszka kukurydzy
papryka czerwona
kawałek pora
pieprz kolorowy
Śledzie namoczyć w przegotowanej wodzie na 20-30 minut. Odsączyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
Paprykę pokroić w kostkę, por posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy. W naczyniu układać na przemian kawałki ryby, warzywa, oprószyć pieprzem, i tak do wyczerpania składników. Całość zalać olejem, aby przykrył wszystkie składniki.
Odstawić na 24 h do lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uu takich jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, chociaż ja matjasy zawsze marynuję w occie, bo bez tego wydają mi się zbyt mdłe. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń