Do zrobienia wykorzystujemy owoce, które akurat mamy pod ręką oraz jogurt, kefir, miód, suszone owoce, jak np. morwę.
Morwa biała jest rośliną o bardzo cennych właściwościach zdrowotnych.
Jest wykorzystywana jest jako środek pomocny w leczeniu cukrzycy, gdyż wykazuje działanie antyhiperglikemiczne. Zawarte w liściach morwy cukry złożone, które mają wbudowany w strukturę atom azotu, wykazują podobne działanie do leków przeciwcukrzycowych. Hamują aktywność enzymów obecnych w jelicie – glikozydaz, które rozkładają cukry złożone do cukrów prostych, tym samym nie ulegają wchłonięciu w układzie pokarmowym. Zmniejszenie wchłaniania węglowodanów w organizmie hamuje odkładanie tkanki tłuszczowej, dzięki czemu morwa wspomaga również proces odchudzania.
http://portal.abczdrowie.pl/morwa-biala
Bardzo lubię białą morwę! :) - Jak ma chrupnąć to chrupnie, ale gdy ma być delikatna, to też się "dostosuje" :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.
ja również uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki owocowe!
OdpowiedzUsuńmniam , pysznosci:)
OdpowiedzUsuńapetyczne, jadłam tylko fioletowe morwy
OdpowiedzUsuńelo
OdpowiedzUsuń