Składniki:
tuszka królika (może też być połówka, jak większy królik)
4 marchewki
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu
2 ząbki czosnku
sól
150 ml śmietany
3 łyżki mąki
Tuszkę królika podzielić na porcje. Zalać zimną wodą, dodać przyprawy i gotować na niewielkim ogniu przez około 1,5 godziny, następnie dodać obraną marchew i gotować aż zmięknie. Do wywaru wlać śmietanę wymieszaną z mąką. Gotować ok. 5 minut. Podawać z warzywami z wywaru oraz buraczkami.
Bardzo smaczne, dietetyczne i delikatne mięso.
pyszne klasyczne danie :) i te buraczki....mmmm....poezja :)
OdpowiedzUsuńja chyba nigdy nie jadłam królika, to takie miłe zwierzątko
OdpowiedzUsuńUwielbiamy królika i mimo wielkiej miłości do futrzaczków, często go przygotowujemy. Bardzo dobre mięsko.
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas, do kuchni matki i jej córki:
www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com
uwielbiamy takie mięsko:) pychotka
OdpowiedzUsuńMargaretko, od jakiegoś czasu śledzę Twojego bloga i jestem zauroczona, twoje przepisy cudowne a zarazem proste i co najważniejsze nieudziwnione��wiem, ze zawsze znajdę tu cos dla siebie, tak trzymaj, pozdrawiam Bozena☺
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń