Oprócz pełnowartościowego białka ryby zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe Omega -3, które regulują procesy mózgowe, wspomagają koncentrację, wpływają na pamięć i zapobiegają depresjom. Stanowią również ważny składnik diety osób zagrożonych miażdżycą lub zawałem serca, ponieważ obniżają poziom szkodliwego cholesterolu.
*****
Ryby są też bogate w witaminy z grupy B, a także A, E oraz wit. D, która zapobiega krzywicy i osteoporozie.
*****
W rybach występują liczne składniki mineralne, m.in.:- jod regulujący pracę tarczycy, a więc wpływający na wzrost, procesy dojrzewania, metabolizm;
- magnez i potas odpowiadające za ujędrnienie skóry;
- cynk zapewniający zdrowy wygląd włosów i paznokci;
- fosfor i wapń będące budulcami kości i zębów;
- żelazo wpływające na proces tworzenia czerwonych krwinek.
*****
Rybkę możemy sobie złowić... jak mój Małżonek :)i usmażyć :)
ale nie każdy lubi i potrafi łowić, zatem polecam włączenie do menu ryb z puszek, które są ogólnodostępne i niedrogie, a ich zawartość pysznie doprawiona.
Często goszczą na Waszych stołach?
Mój mąż wędkarz, więc czasem trafia nam się świeża rybka.
OdpowiedzUsuńAle jak wiadomo najzdrowsze są morskie.
bardzo polubiliśmy te ryby :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jeść puszki rybne, szczególnie te w sosie pomidorowym. Generalnie jestem fanką ryb, ale nie ości. Dlatego najczęściej wybieram filety ;)
OdpowiedzUsuńale sporo masz tych ryb :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ryby, polecam też śledzie i tuńczyka :)
OdpowiedzUsuńNie omieszkam spróbować :)
UsuńOh kochana, u mnie nad morzem ryby to podstawa :D
OdpowiedzUsuńRyby są bardzo zdrowe, staram się jadać więcej, a teraz na pewno sięgnę po jakąś puszkę Graala, widziałam wczoraj w promo w Kauflandzie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo smaczne i dobrze doprawione :)
UsuńUwielbiam ryby i mogłabym je jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuń