wtorek, 3 czerwca 2014

Biszkopt z tęczową pianką


Biszkopt:
5 jajek
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Jajka wybić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy, miksować ok. 5-7 minut. Dodawać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Na koniec wlać olej i ponownie zamieszać. Piec ok. 40 minut. Wystudzić.
Masa z galaretek i serków:
3 galaretki o różnych smakach
2 serki waniliowe
3 banany
2 galaretki rozpuścić w połowie wskazanej na opakowaniu wody (1 szklanka), jedną rozpuścić w 2 szklankach wody.
Gdy galaretki zaczynają tężeć, zmiksować je pojedynczo z serkami waniliowymi (1 galaretka i 1 serek), wylewając najpierw jedną masę, później drugą. Na wierzch ułożyć pokrojone w kostkę banany i zalać ostatnią galaretką.

5 komentarzy: