piątek, 14 marca 2014

Szarlotka sypana z amarantusem i otrębami orkiszowymi

Składniki:
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki gryczanej 
1 szkl. kaszy manny
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
1 łyżka cynamonu
4 łyżki amarantusa 
4 łyżki otrąb orkiszowych 
200g. masła lub margaryny

Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kaszę manną i cukier wymieszać. Masło włożyć do zamrażarki na 30 minut. Jabłka obrać i pokroić w spore kawałki. Na blaszkę wysypać połowę suchych produktów. Rozłożyć połowę jabłek, posypać 2 łyżkami otrąb i 2 łyżkami amarantusa oraz połową łyżki cynamonu.
Z pozostawionej części suchych składników odmierzyć połowę i rozsypać na jabłkach. Zetrzeć na tarce połowę masła.  
Na tym ułożyć kolejną warstwę jabłek i powtórzyć wszystkie czynności. Na wierzchu powinno być masło. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut.

5 komentarzy:

  1. uwielbiam ciasta z jabłkami :) wszamałabym takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała ta szarlotka a z tymi produkatmi Symbio jeszcze lepsza.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie ciasta, kiedyś robiłam sypaną szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz widzę taką szarlotkę i bardzo mnie zachęciła do spróbowania ;))
    Pozdrawiam

    http://blog-anaid.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowicie smakowicie wygląda :) ale bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń