czwartek, 27 marca 2014

Drożdżowe placuszki - pępuszki

W moim domu nazywamy je pępuszkami :)

Składniki:
1/2 kg mąki
1 jajko
20 g. drożdży
1/3 szkl. mleka

3 łyżki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli 
olej do smażenia
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, wszystkie składniki umieszczamy w misce (powinny mieć temperaturę pokojową) i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Następnie smażymy, nakładając porcje na rozgrzany olej.
Na talerzu posypujemy cukrem pudrem.

16 komentarzy:

  1. Mam nadzieję, że smakowały:) Ja już dawno nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. sa tak wielkie jak pączusie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super są,a do tego szklanka mleka,,mm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno ich nie robiłam, jutro sobie usmażę. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie robię zbyt często, to mała bomba kaloryczna.

      Usuń
  5. na pewno pyszne. a ja na diecie jestem

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja tesciowa takie robi, ale z brzoskwiniami.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Jest już tak późna pora a ja chętnie bym takowe schrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Trochę przypominają mi moje racuchy z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  9. ale puszyste:) cudnie wyrośnięte:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Allle mi apetytu narobiłaś na moc ;)

    OdpowiedzUsuń