piątek, 17 stycznia 2014

Wytrawne naleśniki

Składniki:
Ciasto:
1,5 szkl. mąki
3 jajka
1 szkl. mleka
po 2 łyżki posiekanej pietruszki i szczypiorku 
3 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów 
sól, pieprz, bazylia

Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować, w razie potrzeby dodać mleka lub mąki, w zależności od stopnia gęstości ciasta.
Na wierzch:
10 dag sera żółtego
ketchup
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wylewać ciasto i smażyć na wolnym ogniu z jednej strony, po przekręceniu na wierzchu placka ułożyć kawałki sera żółtego i dokończyć smażenie pod przykryciem, aby ser się stopił. Podawać z ketchupem.

9 komentarzy:

  1. Ciekawa jestem, jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja córka mówi, że podobnie jak pizza. I są bardzo sycące :)

      Usuń
  2. Mniam! Uwielbiam wytrawne naleśniki :) a najbardziej te z mięsem i surówką ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wiesz, że nigdy jeszcze nie jadłam wytrawnych naleśniorów! a tyle razy miałam ochotę... tutaj nie mam suszonych pomidorów...

    OdpowiedzUsuń
  4. Czegoś takiego właśnie mi trzeba:P

    OdpowiedzUsuń