sobota, 21 grudnia 2013

Pierniki

Składniki:
4 szkl. mąki
2 jajka
1,5 szkl. miodu
1/2 kostki masła
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka przypraw (cynamon, gałka muszkatałowa) lub gotowej przyprawy do pierników

Masło rozpuścić, przestudzić, połączyć z miodem i jajkami. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na cztery części, każdą rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm, wykrawać foremkami dowolne kształty. Piec około 10 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku.
 Z podanych proporcji wyszło ponad 80 pierników.

5 komentarzy:

  1. a wiesz, że u mnie w domu właśnie nigdy nie piecze się małych pierniczków tylko jeden wielki piernik? ale w tym roku zamarzyły mi się takie właśnie małe pierniczki... może jutro zrobię te z twojego przepisu? powiedz mi tylko, czy są miękkie czy twarde, bo ostatnio jadłam pierniczki koleżanki i były twarde ja kamień, a ja jednak wolę miękkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są twardawe, muszą poleżeć chociaż z 5 dni, ja trzymam w lodówce :)

      Usuń