50 dag karkówki
6 łyżek zielonej soczewicy
1 papryka
5 łyżek oleju rzepakowego
sól
pieprz ziołowy
Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć przez 4-5 minut, dodać soczewicę, zalać ok. 1/2 szkl. wody, pamiętając, aby mięso i soczewica były przykryte płynem. Doprawić do smaku. Gotować 20 minut, następnie dodać pokrojoną w grubą kostkę paprykę. W tym czasie soczewica jest już nieco rozgotowana. Dusić do miękkości wszystkich składników.
Szpinak przygotowałam tak:
2 szkl. szpinaku
ząbek czosnku
pół szkl. mleka
sól do smaku
2 jajka
Szpinak wkładam na patelnię, zalewam połową szklanki mleka i gotuję, aż większość mleka odparuje. Wówczas dodaję sól, ząbek czosnku i 2 jajka. Gdy jajka się zetną szpinak jest gotowy.
ząbek czosnku
pół szkl. mleka
sól do smaku
2 jajka
Szpinak wkładam na patelnię, zalewam połową szklanki mleka i gotuję, aż większość mleka odparuje. Wówczas dodaję sól, ząbek czosnku i 2 jajka. Gdy jajka się zetną szpinak jest gotowy.
Uwielbiam szpinak i soczewicę :)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcające :). I jest tu wszystko, co lubię :).
OdpowiedzUsuńo widzisz, a mi zostało trochę czerwonej soczewicy, fajny przepis, więc skorzystam:)
OdpowiedzUsuńwyglada zachecająco :)
OdpowiedzUsuńpyszności! koniecznie muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuń