Przygotowywanie potraw w naczyniach żaroodpornych to duża wygoda i oszczędność czasu.Naczynie żaroodporne z systemem Grill&Drop dzięki specjalnym funkcjom nie dopuszcza do przywierania potraw oraz sprawia, że są one równomiernie nawilżone.
Pokrywa gwarantuje utrzymanie odpowiedniej temperatury.
Wykorzystałam naczynie firmy Termisil do przygotowania karkówki z warzywami.
Składniki na 3 osoby:
0,5 kg karkówki
1 czerwona papryka
1 marchew
4 łyżki groszku konserwowego
3 łyżki czerwonej soczewicy
4 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz ziołowy, suszona kolendra
6 ziemniaków
Mięso pokroić na kawałki, obsmażyć na oleju, dodać soczewicę, pokrojoną w kostkę marchew i pociętą w paski paprykę. Posypać przyprawami, poddusić ok. 10 minut.
Do posmarowanego olejem naczynia włożyć obrane i pokrojone w cząstki ziemniaki, lekko posolić. Na wierzchu ułożyć mięso z warzywami. Zapiekać około 35 minut, posypać konserwowym groszkiem, zapiekać jeszcze przez 5-7 minut. Podawać z dowolną surówką.
Naczynie żaroodporne otrzymałam do testów za pośrednictwem portalu kulinarnego.
lubię takie dania "jednogarnkowe", a takie naczynia łatwo potem umyć i to dodatkowy plus:)
OdpowiedzUsuńnaczynie rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńzawsze mam obawy przez pieczeniem zapiekanek w szklanym naczyniu. mimo, że żaroodporne wygląda tak delikatnie. fajnie, że test się powiódł :)
OdpowiedzUsuńWszystko fajnie, gdyby nie ta karkówka... ;)
OdpowiedzUsuńGratuluję testowania :) Dostałam takie naczynia (okrągłe + prostokątne) i są w użyciu prawie cały czas :)
OdpowiedzUsuńHmm... ciekawe, mnie zawsze wkurza w tych naczyniach, że przy ściankach się przypala, a później trudno to doszorować, a tutaj proszę, wygląda jakby rzeczywiście nic nie przywierało :)
OdpowiedzUsuńW każdej kuchni powinno byc takie naczynie:)
OdpowiedzUsuńFajny blog, dzięki za artykuł i zapraszam zainteresowanych do mniie :)
OdpowiedzUsuńHeree is my homepage kawa mrożona